BAHAN2
NASI
3 GELAS BERAS
3 GELAS AIR
3 HELAI DAUN LIMAU PURUT
1 1/2 GELAS AIR PERAHAN BUNGA TELANG/KUNYIT
SAMBAL
SETENGAH BIJI KELAPA MESIN ( DIGORENG SEHINGGA KEPERANGAN )
4 BIJI BAWANG MERAH (UKURAN SEDERHANA)
2 BIJI BAWANG PUTIH
1 BATANG SERAI ( DIHIRIS HALUS )
3 EKOR IKANSELAYANG ( REBUS)
CARA MEMBUAT SAMBAL
FIRST SEKALI TUMBUK BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, SERAI DAN IKAN. MASUKKAN GARAM, GULA, PERASA DAN BUDU SECUKUP RASA. KEMUDIAN GAULKAN DENGAN KELAPA YANG DIGORENG TADI
SAMBAL TUMIS
8 BIJI LADA KERING
4 BIJI BAWANG MERAH
2 BIJI BAWANG PUTIH
1 BATANG SERAI ( DIRENYEH)
1 BIJI KELAPA(DIPERAH DAN DIAMBIL SANTAN)-PEKAT
CARA MEMBUAT
BLENDER LADA KERING, BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, MASUKKAN BAHAN YANG TELAH DI BLENDER TADI KE DALAM SANTAN, JANGAN LUPA MASUKKAN SERAI YANG DIRENYEH. MASUKKAN GARAM,GULA, BUDU DAN PERASA SECUKUP RASA. MASAK DAN KACAU SANTAN TERSEBUT SEHINGGA PEKAT DAN KELUAR MINYAK.
ULAM-ULAMAN
PELBAGAI ULAM YANG BOLEH DILETAKKAN KETIKA MENGHIDANGKAN NASI KERABU SEPERTI TAUGE, KUBIS, KACANG, TIMUN BATANG DAN SEBAGAINYA. JANGAN LUPA LAUK SAMPINGAN SEPERTI IKAN GORENG CELUP TEPUNG @ TELUR MASIN @ DAGING PANGGANG @ AYAM PANGGANG,,SEMUANYA IKUT KREATIVITI ANDA,,SELEPAS SELESAI SEMUA TU,,NASI KERABU BOLEH LAH DIHIDANGKAN PANAS2. JANGAN LUPA SEDIAKAN BUDU SEBAGAI PENYEDAP RASA,,,XDE BUDU X SAHH NASI KERABU ANDA,,,HAHA..
Wednesday, June 16, 2010
NASI KERABU
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment